Laserskanning

För våra laserskanningstjänster använder vi det senaste inom högupplöst skanningsteknik och ett unikt arbetsflöde för att hjälpa våra kunder över hela Sverige att planera och genomföra projekt mer effektivt.

Projektledare, ingenjörer, konstruktörer och arkitekter kan bättre visualisera de verkliga byggnadsförhållandena på alla anläggningar eller platser.

För att snabbt och effektivt komma åt hela objekten så kan vi kombinera markburen laserskanning med flygburen datainsamling med hjälp av drönare.

DEFINITION AV TERRESTRIAL LIDAR

Lidar är ett mätinstrument som använder en lätt bunt för att samla täta, georefererade XYZ-punktmoln som kommer att användas för att representera ett objekt eller morfologin på en plats i 3D. I markbunden topografi är användning av lasergrammetri anpassad till undersökningar med olika noggrannhetsnivåer (från några millimeter till några centimeter). Olika markbundna lidarsystem kan vara statiska eller dynamiska (inbäddade i ett fordon i rörelse eller handhållet).

Diagona har tillhandahållit oss med kvalitativt data från laserskanningsuppdragen. Dom har även levererat sfäriska bilder i samband med punktmolnen, detta har underlättat vår kommunikation med våra projektparter.

Benjamin Mandre

Arkitekt SAR MSA, Partner, HOW Arkitekter

Utöver terrester (markburen) laserskanning så har vi utrustning för att nyttja tekniken från drönare. I marina miljöer så använder vi istället sonarteknik med en s.k. multibeam för att samla in data. Vår utrustning kan även samla in 360-graders högupplösta panoramabilder samt IR-bilder (värme).

Varför använder man laserskanning?

I många avseenden så vill man avbilda, modellera och visualisera byggnader och anläggningar inför en projektering. Det kan också handla om att man vill skapa en förvaltningsmodell i 3D för en fastighet. En laserskanning kan även användas för att skapa en topografisk avbildning av terrängen.

Laserskanning i kombination med fotodokumentation och fotogrammetri ger väldigt bra och noggrann informationsmängd och förutsättningarna för ett lyckat projekt maximeras.

Vi har utrustning som kan mäta upp till 270m och 1 miljon punkter per sekund.

Vi skapar högupplösta 3D-punktmoln med en noggrannhet utifrån projektets behov.

Exempel på tillämpningsområden:

Arkitektur, kulturarv och arkeologi

 • Platsbevarande och förvaltning
 • Inomhusplaner, väggar och tvärsnitt
 • 3D-modeller och BIM-filer med fotorealistisk rendering

Infrastruktur

 • 3D-modellering av tunnlar, viadukter och broar
 • Vägar, järnvägar och motorvägar
 • Kraftledningar och kraftstationer

Digitala modeller

 • 3D-modellering av komplexa objekt
 • Skapa en digital tvilling av byggda miljöer
laserskanning
ref_how-arkitekter
leica geosystems
referens bonava
Mohamad Alnasser

Mohamad Alnasser

Affärsområdesansvarig 3D-Laserskanning

 • Våra kunder upplever kostnadsbesparingar upp emot 20% genom anpassade val av arbetsmetoder och instrument.

 • Våra kunder upplever att vi har en bred kompetensbank och hög leveranssäkerhet som säkerställer produktionen i projekten.

Om Laserskanning

Titta gärna på videon om du är intresserad av att veta mer om laserskanningsförfarandet.

Diagona har tillhandahållit tjänster inom laserskanning till våra kunder sedan bolaget startades 2015. Genom att använda oss som leverantör så får du:

 • Kvalitativ data
 • Bra kommunikation
 • Snabba leveranser
 • Ett gott bemötande

Relaterade Tjänster

Modellering

Vi modellerar ditt punktmoln till färdiga BIM-modeller eller efter önskemål.

foervaltningsmodell-3d

Förvaltningsmodell 3D

Vi skapar din förvaltningsmodell från grunden eller utifrån ett punktmoln. Vi skapar objekt och attributsätter utifrån den LOD-nivån (level of detail) som ni önskar i er förvaltningsmodell. 

 

Kontrollmätning

Arbeten som bergsprängning, Jordschakt och pålning vid eller i känsliga områden kan orsaka rörelser i marken, vi utför mätningar för att kontrollera eventuella rörelser och sättningar.

Vi utför noggranna sättnings- och kontrollmätningar på anläggningar, byggnader, järnvägar och vägar m.m.

Kontakta Oss

Finlandsgatan 48, 164 74 KISTA